Publicaties

Artikelen

Onvoorziene effecten van ERP implementaties

Arjen Hoefkens en Herman Bosman hebben ervaring opgedaan met verschillende ERP implementaties. Er is tijdens die complexe ERP implementaties een fascinatie ontstaan voor de vraag hoe professionals uiteindelijk op een goede manier met het systeem kunnen gaan werken. Hoe zorgen wij dat werken werkt.

We nemen u in ons artikel mee langs acht voorbeelden van knelpunten die we hebben zien ontstaan, daar koppelen we adviezen aan. We geven ook vier voorbeelden van het professionaliseren van mens en organisatie die de werkbaarheid van het ERP systeem verhoogd heeft.

Integriteit naar menselijke maat, deel 2

Op ManagementSite hebben we de coverstory: “Integriteit naar menselijke maat” gepubliceerd. Ons verhaal ging over hoe een organisatie haar handvat moreel kompas vorm heeft gegeven. Het bleek dat het artikel  meer dan 50.000 keer was aangeklikt. Blijkbaar had het artikel interesse gewekt. Wij informeren u graag over het vervolg, over wat we geleerd hebben van de eerste ervaringen. 

Integriteit naar menselijke maat

Investeer in moreel kompas en professionele dialoog. Wij pleiten ervoor dat regels niet het laatste woord hebben. Wij pleiten voor het investeren in de normen en waarden, samengevat het moreel kompas, van de professional. In dit artikel beschrijven we hoe we integriteit gekoppeld hebben aan de professionaliteit van vakmensen, die eigenaarschap voor hun werk en hun organisatie willen nemen.

Voorkom de perfecte fout! Het veranderen van werkgewoontes.

Veranderingen in organisaties vereisen doorgaans ook verandering van werkgedrag. Vaak is de verzuchting dat gedrag en houding achterblijven. “We hadden de verandering goed op orde; alles was duidelijk. Maar de mensen bleven volharden in hun oude gedrag.” Hoe de aanpak moet zijn om tot verandering van gedrag en houding te komen, is allerminst duidelijk. De literatuur over weerstand tegen verandering is buitengewoon omvangrijk. Maar bestaande manieren van werken, routines en werkgewoontes blijken taai. Change Support biedt een alternatief.

Lean… en dan? Professionaliseer op verstoringen!

Lean helpt organisaties en bedrijven hun werkproces beter te beheersen. Desondanks blijven er zich structureel verstoringen voordoen. Wanneer organisaties en bedrijven er onvoldoende in slagen om te professionaliseren op die verstoringen, is dat een afbreukrisico voor hun bestaansrecht. Wanneer zij daar wel in slagen, dan creëren zij voor hun klanten een enorme toegevoegde waarde en onderscheidend vermogen. Daarmee stellen zij hun bestaansrecht zeker.

  • Integriteit moet je voelen!

    Integriteit begint niet bij misbruik of bij een overtreding. Integriteit begint bij normen en waarden. Integriteit is een uiting van professionaliteit. Het begin van integriteit is: jezelf, je vakmanschap, je klant én je organisatie serieus nemen en daar professioneel mee omgaan.
  • Geef professionals hun werk terug!

    Organisaties investeren bovenal in systematisering en uniformering. De rol van de professional dreigt gemarginaliseerd te raken. Er is steeds minder ruimte voor professionele afwegingen. Professionals raken zo hun werk kwijt. Een pleidooi en handvatten om professionals hun werk terug te geven.

  • Time-out!

    Medewerkers van het NS regelcentrum hadden moeite om bij stevige verstoringen hun werkzaamheden voldoende op elkaar af te stemmen. Samen hebben we een aanpak ontwikkeld met als leidraad: “Kies een situatie die door leren gekeerd kan worden en waardoor een krachtige verandering ontstaat!” Daarmee is een directe koppeling gelegd tussen leren (persoonlijke ontwikkeling) en verbetering van de werkpraktijk (organisatieontwikkeling).

Blogs